3 maj 2011

TEMA Att gissa

Glasen som stod i köket var alla fyllda med en röd vätska som liknade saft, och Emils strupe var alldeles torr efter att han och systern Tea hoppat i sofforna. Farbror Melker låg fortfarande och snarkade på den randiga trasmattan som var täckt av röda fläckar.
Tea kom inspringande i rummet, och sträckte sig efter ett av glasen innan Emil hann säga något, och hällde snabbt i sig innehållet.
Hon hostade och spottade, och tittade ilsket på storebrodern. ”Varför sade du inget?”

Emil drog upp axlarna och hade svårt att inte skratta. ”Jag gissade att det var vin, men var inte säker. Pappa och mamma sover fortfarande, och gillar inte att bli väckta så jag tänkte vänta.” Han satte sig på golvet med benen i kors. ”Kanske mormor har vaknat?”

De två barnen sprang ikapp till gästrummet och gläntade på dörren som med ett gnisslande for upp på vid gavel av vinddraget från ett öppet fönster i rummet.
Mormodern satt på sängen och kammade sitt långa gråa hår för att sedan omsorgsfullt fläta det i två lika tjocka flätor. ”Så, ni är vakna redan?” Hennes ord var dröjande, lite frågande och undersökande. ”Är mamma vaken?”
Emil skakade intensivt på huvudet och tog sig i ett enda skutt upp i mormors famn.

Tea satte sig på sängen bredvid, och mormodern drog fundersamt till sig barnbarnet. ”Lilla Fialotta, har du druckit vin?” Emil skrattade, och hoppade ned på golvet för att visa hur systern spottat och fräst. ”Tea blev nog full.” säger han och rufsar om i systerns hår med ena handen.
”Blev jag inte alls det.” Ropar Tea ilsket, och slår till Emils arm. ”Mormor, Emil visste, och…”
”Såja barn, inte bråka nu. Mamma och pappa behöver sova. Vill ni att vi spelar Yatzy eller nåt?”
Tea sprang in i lekrummet och drog åt sig en stor låda som det stod TWISTER på. ”Snälla mormor, kan vi inte spela det här?”

När barnens mamma och pappa kom ut i vardagsrummet hade de mycket svårt att hålla sig för skratt. För på golvet låg fortfarande farbror Melker snarkandes så att mustaschen vickade, och på alla fyra stod mormor med barnen under sig medan hon försökte pricka in de olikfärgade cirklarna med sina bara fötter.

3 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

#ÖstergårnMyskje Första skoldagen med utmattningssyndrom igen

Första skoldagen idag. Slängde ut hästar och hundar tidigt och la in 11-maten i timerhagen som nästan snöat igen. Peter skjutsade oss och Ha...