31 augusti 2015

En början-940

Jag smög in i rummet och försökte låta bli att tänka på de mörka gardinerna som täckte fönstren. Öppnade försiktigt dörrarna på det ålderstigna skåpet och kröp in. Ljudet från de som bodde i huset verkade sugas in i skåpet och jag urskiljde direkt hennes röst. Den var vass, lite nasal och hon pratade snabbt som om hon skulle tappa greppet om personen hon stod mittemot, och ibland, ibland inbillade jag mig att det var precis så. Hon klamrade sig ofta fast vid pappa och vände det välsminkade ansiktet mot honom, strök det bobbade håret bakom öronen och tog till och med tag i hans ansikte med sina händer. Hela hennes varelse skrek: "Se mig. Lyssna på mig."
De gånger hon fick min systers, pappas och min brors uppmärksamhet lät hon bli mig. För säkerhets skull gömde jag mig när hon kom till oss. Min syster ansåg att jag var fjantig men det struntade jag i.
De senaste veckorna hade hon besökt oss flera gånger i veckan. Tidiga mornar vaknade jag av att grinden gnisslande svängde upp och de numera välbekanta stegen ekade uppför trapporna.
"Psst", viskade Lotta och öppnade skåpdörren. "Jag hörde nyss att tanten ska stanna hela veckan. Hon har köpt en klänning till dig. Du måste komma Tova. Pappa blir galen på mig annars."
Jag höll i dörren med knogar som vitnade. Skakade på huvudet och flyttade mig längst in i hörnet.
"Aldrig", väste jag och försökte lugna ner mitt galopperande hjärta. "Aldrig. Hör du det?"
"Snälla?"
Jag mötte hennes blågrå blick och undrade för hundrasjuttioelfte gången i mitt liv hur vi kunde vara syskon. Hennes tänder såg ut att vara skurade med klorin och läpparna var exakt lika stora. Näsan var en aning uppåtsvängd, lagom gulligt för att passa en halvvuxen kvinna. Håret ringlade sig över ryggen och slutade någonstans under stussen.
"Tova", sa Lotta och strök med handen över mitt korta, halmliknande hår. "Om du kommer kan jag kamma dig och färga håret sådär blått som du ville häromdagen. Du blir jättesöt."
Jag öppnade dörren på vid gavel och såg att det for runt stora dammtussar på trägolvet. Lottas klänningsfåll var mörkfärgad och jag förstod att hon varit på ett hemligt möte med sin pojkvän Jesper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

#ÖstergårnMyskje Första skoldagen med utmattningssyndrom igen

Första skoldagen idag. Slängde ut hästar och hundar tidigt och la in 11-maten i timerhagen som nästan snöat igen. Peter skjutsade oss och Ha...