25 juli 2010

TEMA Svada och Tång

Kvinnan bakom disken är klädd i en tajt svart topp och byxor som hon säkert legat på golvet för att överhuvudtaget kunnat få igen. Håret är uppsatt i en käck tofs och hyn är läckert brunbränd.


Jag känner mig både blek och fet inför denna underliga varelse och funderar både en och två gånger på att lämna lokalen i ogjort ärende. Kunden som hon just nu expedierar är en krallig muskulös testosteronfylld yngling som förhäxad stirrar på de onormalt stora brösten som trots avsaknad på behå står rakt ut. Delar av konversationen mellan dem når till mina öron, och jag lyssnar spänt på vad hon säger om alla medel som radas upp på disken.

”Den här är suuuuuuperbra.” Kvinnan tuggar snabbt på tuggummit hon har i munnen, och sneglar emellanåt ut i butiken där det vimlar av bodybuilders och vanliga tränande killar. ”Den innehåller Kreatin som bygger upp dina muskler, och…”

Jag slutar lyssna en stund och tittar mig runt i lokalen som är fylld av snygga, balla gymkläder i starka färger, och boxningshandskar som täcker en hel vägg. Här och där sitter stora planscher med poserande bodybuilders eller vilt sparkande män iklädda vita dräkter. Mitt i alltihop har de ställt upp speglar som når från golv till tak.

Plötsligt pirrar det och sticker i nacken som om någon stirrar på mig, och jag vänder mig hit och dit i jakt på personen. ”Testa det här.” Mannen som sticker fram en burk med ett grönt innehåll har en arm som ser närmast grotesk ut av alla ådror som pryder den. ”Smaka!” Han öppnar burken och tittar uppmanande på mig. ”Spirulina är en spiralformad blågrön alg eller cyanobakterie med terapeutiska egenskaper. Dessa är till exempel stärkning av immunförsvaret, bot mot cancer, hämning av virus samt sänkande av blodkolesterol. Spirulinan genomgår även studier som forskar om en framtida medicin mot t.ex. AIDS.” Han hinner knappt andas mellan meningarna och tar ett djupt andetag innan svadan fortsätter. ”Spirulina är en växt som knappt går att se med blotta ögat. Ändå är detta en växt med enorma krafter och terapeutiska egenskaper. Spirulina är en mikroskopisk alg som sägs innehålla den mest kompletta blandningen av näringsämnen jämfört med alla andra födoämnen i världen. Denna lilla växt som lever endast av solljus och vatten genom fotosyntes, kan bli framtidens svar på flertalet frågor om sjukdomar.” Jag sätter ned fingret i burken och lägger det sedan på min tunga. ”Bläh! Det var inte gott. Det smakar som röran jag gjorde som barn av all frukter i trädgården, och vilken underlig konsistens. Det där är inget för mig.” Jag gör mig klar att gå, men blir stoppad av att han sätter sin hand på min arm. ”Spirulina består till 60-70 % av proteiner, och det…” Mannen spänner bicepsen och ler. ”Det är kroppens byggstenar.” När han för en sekund tittar till på en välbyggd kvinna som passerar ser jag att han är representant för ett hälsokostföretag och att en burk av det han nyss pratat om pryder linnet som sitter tajt över kroppen.

”Vad är ditt mål?” Frågan slängs ur honom och han ställer bort burken. ”Jag, jag, jag tränar bara för husbehov, ja du ser kanske att det är behövligt.” Stammande försöker jag förklara något som är väl synligt. ”Några kilo mindre vore inte helt fel.” Mannen går snabbt iväg till hyllorna bakom disken och kommer tillbaka med ett konstigt tångliknande metallstycke som ser ut som en relik från medeltiden användbar till att plåga folk. ”Den här behöver du. Då kan du mäta underhudsfettet.” Han tittar på klockan och ser lätt irriterad ut. ”Kan du vänta två sekunder…jag måste få i mig min proteindrink?” Innan jag hinner svara springer han iväg ut på lagret och återkommer bara någon minut senare med en kraftig mjölkmustasch. ”Ursäkta…jag går på diet just nu, och blir vrålhungrig mellan drinkarna. Var var vi, jovisstja…den kallas för Kaliper.” Mannen satte den stora tången mot min mage som vällde ut över jeanskanten och pressade in den i fettet. ”Ja du behöver verkligen träna.” Han sköt ihop djävulsmaskinen och det gjorde ont, så ont. ”AJ! Vad i helvete gör du?”

Nu hade jag fått nog både av hans svada och tortyr. ”NEJ! Jag är inte intresserad, och ärligt talat är det värt priset att späka sig och slita sönder musklerna i förtid?” Med ett högt plopp slet jag bort instrumentet från magen och såg att det bildats ett stort rött märke. Med snabba steg halvsprang jag ur butiken och stannade inte förrän några hus bort.






3 kommentarer:

  1. Kul. Och klurigt sätt att få in utmaningarna.

    SvaraRadera
  2. Ha,ha underbar kombination av svada och tång. :D

    Skickligt skrivet med jag tycker att försäljarens svada var lite väl lik skriven text. Var det verkligen meningen att han skulle låta som att han läste innantill?

    SvaraRadera
  3. Ler medan jag läser texten. Håller med om det är väldigt "skriven text" i hans svada, men å tredje sidan så finns det många människor som överraskat mig med hur de försökt sälja saker till mig, t.ex. telefonförsäljare som knappt kunnat vänta på mitt svar innan de fortsatt läsa innantill i sitt säljunderlag!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

#ÖstergårnMyskje Första skoldagen med utmattningssyndrom igen

Första skoldagen idag. Slängde ut hästar och hundar tidigt och la in 11-maten i timerhagen som nästan snöat igen. Peter skjutsade oss och Ha...