1 oktober 2010

Dagboksinlägg 1 okt. Grekisk mytologi mm

Oidipus i Colonus Fulchran-Jean Harriet
Läxan vi fått från vår lärare är att läsa Konung Oidipus av Sofokles, och jag skall villigt erkänna att den känns lite mastig till en början…men efter ett tag dras jag något motvilligt in i den och kan för mitt liv inte släppa papperen förrän jag kommit till slutet…då jag äntligen kan ta lite luft.
Den är ju rent ut sagt grym. Tänk er själva att få reda på att du är gift med din mamma och att du i vredesmod utan att veta om det dödat din egen pappa. Och tänk er frugans frustration och ilska… Hon har ju för sjuttsingen älskat och fått barn med sin egen son.

Ja de kunde skriva dramer de kära grekerna. Språket är lite ålderdomligt men hjärnan liksom sållar ut och lägger till rätta så att jag ändå förstår.
Om du inte läst den här…ta dig tid att göra det.

Annars har jag idag ledigt från skola, men skall läsa och skriva. Nåväl…inspirationen finns, men disken står skrikande i köket och vill bli ren, och dammtussarna letar bo. Ikväll skall mannen i huset ha fyllaårskalas och allt skall vara rent och snyggt när han kliver in här vid fyra…för efter fem kommer de andra.

Utanför fönstret blir löven allt brunare och rasar väl snart ned för att läggas runt alla buskar och rosor. Igår rev jag ned alla ruskor av luktärter som banat sig väg upp i träden och klamrade sig fast på alla grenar. De var minst sagt motvilliga och ville inte alls samarbeta. Men till slut fick jag väck dem. Nästa år skall jag nog ta dem innan hösten bryter in för jag skar mig rätt rejält på stjälkarna som hunnit bli centimetertjocka.

Kylan har kommit och det är mer än dags att sätta på sig mössa och vantar. Tennisskorna kan nog vara med några veckor till, men kängorna står så lockande i hallen och väntar att jag ibland tar dem istället.

Helgen skall vi tillbringa ute i trädgården och röja undan allsköns bråte som samlats under sommaren. Vi får väl se om vintern blir lika tuff som förra året. Jag hoppas, hoppas, hoppas att den INTE blir det. För jag måste köra flera mil om dagen nu.

1 kommentar:

  1. Jag har aldrig läst Sofokles, men nu blir jag lite nyfiken. Att upptäcka en storhet i något känns ännu bättre om det finns ett motstånd till en början har jag märkt.

    I mitt fall är det i mötet med nya människor som det stämmer allra bäst.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

#ÖstergårnMyskje Första skoldagen med utmattningssyndrom igen

Första skoldagen idag. Slängde ut hästar och hundar tidigt och la in 11-maten i timerhagen som nästan snöat igen. Peter skjutsade oss och Ha...