TEMA Normer

Elin, Kalle och Petra står utanför bykiosken och röker. Diskussionen de har handlar om normer.
”Vad är egentligen typiskt svenskt?” Kalle blåser ut röken över axeln, och tar ett steg närmare Elin.
Elin skjuter bak det långa ljusa håret och rycker på axlarna. Omedvetet tar hon ett steg bort från Kalle och petar näsan i smyg.
Petra fnittrar när hon ser Pontus Punkare glida förbi på sin hemgjorda cykel. ”Kolla…han ser faan inte klok ut. Någon borde klippa hans hår och ge han lite schyssta kläder.” Kalle nickar instämmande.

Ett gäng finländare kommer inåkande med en stor amerikansk raggarbil. Finsk rock strömmar ur högtalarna, och de är mer än lovligt berusade. ”Voi Vitto” skriker de till tjejerna när de går till kiosken och kliver in.
Kalle ser att de bär kniv och hyssjar ned Elin som blir arg och tänker gå fram till männen för att skälla ut dem.

Petra skrattar nervöst och gestikulerar att de skall avlägsna sig därifrån. ”Alla vet väl att finländare bara slåss och super.” viskar hon. ”Vi går hem till mig istället.

Efter några minuter kliver de in på Petras tomt. En blå Volvo står parkerad utanför det falurödmålade huset med vita knutar.
När hon öppnar dörren kommer en tax skuttande och bjäbbar högt. ”Svenne, tyst nu. Hälsa istället.” Petra ser att föräldrarna som vanligt sitter framför teven och ropar till dem. ”Hallå! Jag har Elin och Kalle med mig hem. Vi går upp på mitt rum en stund. Vad tittar ni på förresten?”
Petras pappa tittar ut mot hallen. Han röker på en pipa och sitter bekvämt bakåtlutad i en svart stor fåtölj. ”Postkodslotteriet…idag skall du se att vi har tur och vinner.” Han skrockar åt sitt påstående och vänder tillbaka blicken mot teven.

Gänget halvspringer upp till Petras rum.

Kalle sätter sig på Petras säng och tittar nyfiket på tjejerna. ”Nå, vad tror ni är en typisk svensk norm?” Fnittrande lägger tjejerna huvudena intill varandra och Elin plutar med munnen på ett vis som hon tror är sexigt.
”Rent generellt så är etniska svenskar starkt universalistiska, väldigt jämställda, rationellt orienterade och tillbakadragna jämfört med andra folkgrupper. Kolla bara på oss…Petra och jag studerar på universitet ,och du Kalle gör väl det svenskt klassiska studerar på folkhögskola.”

”Det som är så skönt när man åker utomlands är att strunta i alla normer och bara vara. I alla fall tills man talat om för någon att man kommer från Sverige. Då kommer de klassiska frågorna om svenska flickor är blåögda och ljushåriga, och om vi verkligen har isbjörnar gående på gatorna.”
Kalle skrattar innan han fortsätter ”Tänk om vi gör fel? Egentligen tror jag att Pontus punkare har rätt. Hans liv är faan så mycket enklare. Pontus gick i skolan 9 år sedan började han jobba. Fatta hur mycket deg han tjänat medan vi slitit stolar. Han har ju till och med köpt hus hörde jag. Hus? Pontus är lika gammal som oss. ”
Elin skruvar olustigt på sig. ”Apropå det…jag måste dra. Har en tenta nästa vecka som jag bara måååååste klara. Vi syns hörni!”

Kommentarer

 1. Livsfilosofiska tonårstankar. Ja vad menas med en svensk norm?

  Första delen av texten känns som att du målar upp en scen i en film.

  SvaraRadera
 2. Intressant... Som ungdomarna lägger fram normerna handlar det mest om fördomar... fördomar om folk som är nära gränserna för generella "normer".

  SvaraRadera
 3. Du har ett alldeles eget dramatiskt sätt att skriva på.

  SvaraRadera
 4. Finns någonsin någon som är som normen?

  SvaraRadera
 5. Gillar som man säger på facebook.

  SvaraRadera
 6. Många stereotyper du går igenom! :)
  Vad är norm som sagt ;)!?

  SvaraRadera
 7. Normer och fördomar, kanske närmare besläktade än man tror.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg