28 juli 2011

Gästinlägg av författarinnan Sofie Trinh Johansson

Idag har jag äran att få besök av Sofie Trinh Johansson en oerhört kreativ tjej som just nu ligger på försäljningstoppen med boken Vatten och Salt.
Du hittar hennes hemsida HÄR och kan köpa boken HÄR


Att skriva

Många frågar mig när jag började skriva och varför. Jag vill egentligen inte svara att jag har skrivit sedan jag var liten, för vem har inte det? Skrev vi inte alla små berättelser och ritade bilder till och läste högt för våra föräldrar och gav bort till vänner? Jag gjorde det och säkert du också. Men när sedan skolåldern slutade så fortsatte jag och det gjorde kanske inte du.


Jag är ganska ensam om att skriva i min omgivning. Jag känner ingen som dedikerar sig själv till skrivandet som jag gör och det är därför svårt att få förståelse från andra. Vad är det då de ska förstå? Jo, att jag far iväg i mina tankar då och då och inte alltid är medveten om vad som händer runtomkring mig. Att jag helt plötsligt rusar upp och börjar skriva på servetter eller på mobilen eller vad som nu finns till hands (ibland på mina armar, nån gång på mitt lår. Det är bättre med plats där.) om jag inte råkar ha ett anteckningsblock med mig. Att jag sover med blocket bredvid sängen eftersom jag så ofta drömmer något riktigt bra som sedan hamnar i en bok. Att jag helst av allt tillbringar kvällen framför datorn, i tystnad. Den förståelsen är svår att få på nära håll, så ni kan förstå vad jag blev förvånad när jag för första gången hittade till ett forum på en skrivarsida och fann andra som var precis som jag!

Det är lustigt det där, hur man kan få vänner som man aldrig träffat genom att ha ett enda gemensamt intresse. En del av dem känner jag bara till namnet, en del inte ens det då de använder ett roligt nickname istället. Men även om jag inte känner dem så vet jag hur de skriver och jag vet vilka svårigheter de har, och kanske vet de detsamma om mig. Bland mina skrivarvänner kan jag utelämna mig själv på ett sätt jag inte vågar till mina närmaste, nämligen genom att låta dem läsa mina ord. Inget känns så blottläggande och naket som det. Och även om ärlighet kan vara grymt, är det också extremt peppande. När jag låter någon granska min text vill jag inte bara bli struken medhårs (okej, jag kanske ljög lite grann där, om egot får tala).
Bland alla dessa fina vänner har hittills fyra böcker (snart 5, plus en halv) vuxit fram sedan jag lärde känna dem, och jag har fått mycket hjälp på vägen! Min debutbok ”Vatten och salt” har haft många fina testläsare bland dessa vänner, plus en fenomenal lektör/redaktör som huggit och slitit i boken för att göra den så bra som möjligt.

Vatten och salt

”Vatten och salt” är en historisk romanceroman som tar dig tillbaka till 1910-talets Varberg. Till en tid och stad där pengar, status och makt betyder allt och där balansen upphävs av lungsot, fattigdom och virvlande känslor. Där vackra tyger står i kontrast mot stickiga kolter, och där lukten av kamfer och havssalt sägs bota det mesta. Ta dig tillbaka till en tid då pengar kan köpa dig fri från allt. Utom kärlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

#ÖstergårnMyskje Första skoldagen med utmattningssyndrom igen

Första skoldagen idag. Slängde ut hästar och hundar tidigt och la in 11-maten i timerhagen som nästan snöat igen. Peter skjutsade oss och Ha...