29 september 2011

Ivar Hamarsman måste bli filmatiserad

Som du vet har jag byst med saker att göra, och att läsa tillhör inte min vardag...tyvärr. 
Men igår fick jag ett paket med en bok som gjorde att jag la ned alla verksamheter, satte mig i soffan, och blev kvar där flera timmar.
Anledningen var Ronnie Lundins bok Ivar Hamarsman rikaste mannen på Fårö.

Här är baksidestexten:
"Under dramatiska former flyr en ung man på 1300-talet från sin hemby i Estland, för att några dygn senare landstiga på det karga Fårö.
Han övertar den stora gården vid Hamars när han gifter sig med ägarens dotter Maria. Genom list, svek och hårt arbete kommer han under sin livstid att framstå som en mycket mäktig och fruktad man bland fåröborna och får därmed också bära titeln Hamarsman, Ivar Hamarsman.

Med hjälp av en silverskatt, girighet och folks gudsfruktan, lägger han allt mer land under sig och kan snart betrakta sig som den rikaste och mäktigaste mannen på Fårö. Under hela sitt liv lever han efter devisen ”ändamålen helgar medlen”.

Mot slutet av livet kommer han till en insikt som skrämmer honom. Han tvingas ta ett beslut som bara han kan förlora på.

Romanen bygger fritt på en sägen som nedtecknades av fåröförfattaren Eric Fröberg 1939."


Jag bara säger WOW vilken bok.

Den börjar med eld, och innehåller kärlek, hat och spänning i ungefär lika stora mängder. Jag kunde inte släppa den, och struntade i hunger, törst och Gud vet vad. Jag ville veta mer nu...direkt...inte imorgon. Alltså plöjde jag igenom boken, och häpnade, skälvde och gladde mig.

Om du inte läst den, gör det.
Jag för min del skall försöka skriva ett filmmanus efter den enligt Ronnies önskan. Det är inte svårt eftersom jag ser allt jag läser i bilder, men svårigheten blir att inte göra manuset för långt.

Något som slår mig under tiden jag läser är att boken skulle vara perfekt som studiemedel i skolan.

Ronnie och jag har aldrig träffats i verkligheten, men har "setts" på sajten kapitel1, och jag har läst många av hans noveller...en är med i senaste VILDSINT. Så jag vet att han är en duktig författare.

Nu måste jag erkänna att jag är väldigt nyfiken på Ronnies nästa projekt.



1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

#ÖstergårnMyskje Första skoldagen med utmattningssyndrom igen

Första skoldagen idag. Slängde ut hästar och hundar tidigt och la in 11-maten i timerhagen som nästan snöat igen. Peter skjutsade oss och Ha...