12 maj 2015

En början-886

Traditionen var att alla skulle befinna sig i rummet när farfar klev in. Den som inte gjorde det råkade illa ut. Förra året var den personen jag - ärren efter piskan blossade varje gång jag blev varm och jag hade utsatt mig för mycket smädelse från klasskamrater när vi duschat tillsammans.
Jag hörde stegen innan dörren öppnades och slängde en snabb blick på mamma som satt jämte mig. Hennes ljusa hår verkade ha plattats med tång och klänningen var nystärkt. Hennes smala läppar fuktades gång på gång med hjälp av tungan och det ryckte i ena ögonbrynet.
"Madeleine", sa farfar med barytonröst. "Det är din tur att hjälpa mig. Se till att få på dig skorna och för Guds skull jänta, sätt upp håret." Han vände sig mot mamma och pekade på henne. "Titta på din mamma, alltid välklädd, alltid snygg i håret." Farfar tog tag i min ena hand och vände handflatan mot sig. "Och framför allt ..." Han tystnade och drog med handen genom sitt gråa hår. "ren", fortsatte han och släppte min hand. "Du vet var badrummet ligger. Sätt fart."
Pappa klappade mig på axeln när jag passerade honom. Tafatt och snabbt för att inte farfar skulle se. Ett snabbt leende passerade över pappas mun och jag log tillbaka.

Jag hörde farfar ryta och domdera med de andra och drog fötterna efter mig för att slippa se monstret han hade inom sig. Vi barn skulle vara tysta, hette det. Helst inte ses.

"Madeleine", sa han när jag kom in. "Vi måste gå och förbereda måltiden. Fåglarna är fångade och mössen har släppts fri."

2 kommentarer:

  1. å den skulle jag vilja läsa en fortsättning på, riktigt otäck....

    SvaraRadera
  2. Tack för det. Jag gillar att skriva om det som puttrar under ytan

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

#ÖstergårnMyskje Första skoldagen med utmattningssyndrom igen

Första skoldagen idag. Slängde ut hästar och hundar tidigt och la in 11-maten i timerhagen som nästan snöat igen. Peter skjutsade oss och Ha...