9 september 2009

TEMA att ha tråkigt

”Pang!” där smällde bildörren igen så att rutorna skallrade. Jag kunde höra min mans röst eka i luften. ”Måste du alltid smälla igen dörren så hårt!” sedan muttrade han och stängde sin dörr försiktigt.
Men nu var han inte med i bilen och dörrarna åkte igen med ordentliga smällar en efter en.
Sonen hade precis börjat på 6-årsverksamheten och gick lite osäkert, men samtidigt förväntansfullt genom grinden som han precis haspat av. Ja, för vi hade turen att få in honom på vår lilla landsortsskola som bara tar ca 30 elever och ligger ca 1 km från vårt hus. I hans klass är de sex stycken pojkar.
Idag sprang de äldre omkring helt vilda och lekte i den gammeldags äppelträdsfyllda trädgården, men dessvärre var de alla beväpnade med stora träpåkar och avslagna bandyklubbor. Jag tittade förskräckt på scenen och i min hjärna tänkte jag ”Hur i all världen är det möjligt att det här tillåts?”
Jag sade ingenting till lärarna alltför chockad för att ta in vad jag såg., och lämnade min son efter att han plitat in ett streck på papperet som visade vilka som var där, eller gått hem, sedan for jag hem.
Vid infarten hemma stod en utav de andra pojkarnas mamma och var uppbragt över det hon sett.
”De har väl tråkigt och vill hitta på någonting, men vad sjutton tänker lärarna på?” sade hon och drog om och om igen med handen över sin korta page. Jag vaknar äntligen till och blir plötsligt enormt driftig.
”Jag kollar efter rektorns telefonnummer och ringer honom, om han inte svarar så skickar jag ett mejl. Fungerar inte det så får vi skriva en insändare i kommuntidningen.” Madeleine tittar på mig i några sekunder och säger sedan ”Okey, ring mig när du hittat hans nummer så ringer jag och jagar honom också. Det här är oacceptabelt. Min son vågade inte gå in på skolgården imorse när han såg dem hytta med påkarna.” Hon stängde dörren med en smäll och for med en rivstart därifrån.
När jag kommit in genom ytterdörren satte jag på datorn och efter lite segande klickade jag mig fram till sidan jag sökte. Naturligtvis var det bara en telefonsvarare i andra änden, så jag uppgav mitt nummer och bad honom ringa mig.
Jag tänkte tillbaks till när jag själv var liten, och vad som gällde på skolgården då. För en sak var säker en olycka skulle ända den här leken säkert som amen i kyrkan. Ilskan över personalens nonchalans började rinna av mig, och deras svar på varför detta hände blev bara löjligt. När Madeleine hade ifrågasatt barnens lek sade personalen att elevrådet bestämt att det var okey och att de gjorde det med eget ansvar. (men hallå, hur mycket ansvar kan en andraklassare ha? Och förresten består elevrådet av småbarn)
Nåväl, på eftermiddagen ringde rektorn och sade att ”pojkar är ju pojkar, och de måste få leka. Jag skall kolla med ledarna vad som händer där ute. Jag har ju ingen riktig koll.” Vi sade hejdå, och jag for till skolan för att plocka upp min lille son.
Hans kompis följde med hem ett tag för att senare hämtas av sin kära mamma.
Då tänkte jag för mig själv att vad är mödan värt att lära sitt barn att inte slåss med tillhyggen, och att han skall vara snäll mot andra när skolans regler direkt kullkastar allt han lärt sig. Resultatet blir en förvirrad unge som inte vet vem han skall lyssna på, och hur han skall bete sig.
Ja en sak är säker, som förälder har man aldrig en tråkig stund.

5 kommentarer:

  1. *skrattar* nej det har vi verkligen inte...

    SvaraRadera
  2. som förälder har man inte en tråkig stund?? hmmmm jo visst struktur och allt det andra fallerar i olika världar,

    SvaraRadera
  3. "Pojkar är ju pojkar" - den frasen har jag aldrig förstått mig på. Vad menar de egentligen? Att de ska förbereda sig för ett man-mot-man skyttegravskrig...? Lär pojar att busa och skoja och ha roligt utan att det blir krigshets i leken. Det är alldeles för lätt att det går överstyr. Och precis som du är inne på, det går ju faktiskt att förebygga sådana olyckor. Behöver ju inte vara fysiska skador, såren efter att ha blivit utsatt för en "mobb" av s.k. kamrater kan nog också bli svåra. Hoppas ni fick gehör för era åsikter.

    SvaraRadera
  4. Vilket korkat uttryck av en rektor.

    SvaraRadera
  5. Utan att ens någon visar plockar pojkar upp pinnar och tillhyggen för att använda dem på alla möjliga sätt. Det behövs fler män i skolan som vågar bryta frökenmentaliteten. Man kan inte skydda barn från allt, men man ska naturligtvis se till att inget allvarligt händer. Pojkar är faktiskt pojkar.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

#ÖstergårnMyskje Första skoldagen med utmattningssyndrom igen

Första skoldagen idag. Slängde ut hästar och hundar tidigt och la in 11-maten i timerhagen som nästan snöat igen. Peter skjutsade oss och Ha...