22 november 2009

Tema Ritual (forts.på djungeläventyret)

Efter några dagar kunde Ada rida ut på sin älskade elefant igen, men hon lovade sin mamma att inte rida så långt bort från byn. ”Nellie tar hand om mig.” sade hon och klappade den snart 4-åriga elefanten bakom det stora örat, sedan skänklade hon henne och de gick vaggande iväg. Eva stod en lång stund leende och såg på när dottern försvann i djungeln. ”Snart är hon tretton och nästan kvinna.” sade Eva för sig själv och gick till sitt hus.

Plötsligt knackade det på dörren. ”Ja, kom in! Det är öppet.” Det var Sven som klev in och han var klädd i så lite kläder att Eva rodnade. Ett höftskynke i skinn skylde knapphändigt hans organ och i ansiktet hade vita och röda streck målats med stor precision. Det svarta håret stod åt alla håll och på fötterna hade ett par skor gjorda i vass placerats. Hon visste inte riktigt vad hon skulle säga och väntade på att han skulle börja prata.

Han satte sig allvarligt vid bordet och Eva försökte att låta bli att stirra på hans könsorgan som dinglade. ”Eva, du och Ada är på väg att bli riktiga elefantskötare, men för att bli en äkta mahout måste man gå igenom en speciell ritual som kan vara smärtsam och skrämmande, men som stärker bandet mellan dig och din elefant. Jag tänkte hämta Ada för att förbereda henne, och sedan är det din tur.” Hon hittade äntligen målföret och harklade sig ”Hrrm, de försvann precis ut i djungeln för att träna, och jag vet faktiskt inte när hon kommer tillbaka. Vad är det som kommer att hända? Får du tala om det, eller?”

Sven böjde sig fram över bordet och tog hennes händer i sina. ”Det är inget som är livsfarligt, men...en del blir livrädda när de måste tillbringa natten ensam därute. Nej, nu säger jag inget mer. Det är en uråldrig ritual som aldrig dödat någon.” Han reste sig och smekte hennes kind på vägen.”Ada är snart tretton och redo för livet därute.” Sven pekade ut mot grönskan runtom byn.” Dessvärre kan inte Nellie lämna byn för då tar de henne, men det vet ju Ada om och vi får ge henne en utav de andra elefanterna om hon nu verkligen vill bli elefantskötare. Och du min sköna har väl redan bestämt dig? Det ser ut som om du trivs när du sitter däruppe på din tron med fötterna tryggt förankrade bakom öronen?” Han stängde skrattande igen dörren utan att vänta på hennes svar, och hon hörde prasslandet av vasskorna när han gick över tomten.

När Ada återvände till lägret var det nersläckt och så fort hon kom in på byns område drog någon en säck över huvudet på henne, och hyssjade när hon skrek. ”Lugn, du skall bara gå igenom ett test så att vi får bevis för att du är en äkta mahout.” Hon kände igen rösten som Svens bäste vän och slappnade av.

Efter en kort stund lades hon på backen och ett antal kvinnor som placerat sig i en ring runt henne började omsorgsfullt att sminka Ada i regnbågens alla färger för att sedan klä av henne och trä på en dräkt som var av siden med massor av pärlor och djurtänder av alla de slag på. Det ljuslockiga håret drogs stramt åt och flätades i massor av små, smala flätor. Ada försökte prata, men tystades snabbt ner.

Plötsligt drogs skynket i dörrposten åt sidan och in steg Sven mässandes och viftandes med en lång stav. ”Nu mitt barn skall det stora provet komma. Inatt skall du tillbringa tiden ute i djungeln med Nellie som enda sällskap, och du skall leva på det som naturen ger. Sedan skall du genomgå en ritual där dina krafter och ditt mod skall testas, men mer om det sedan.” Han ledde henne fram till elefanten som smyckats i guldbroderier och en röd mantel som bundits runt magen. Seså iväg med er nu.” Han daskade till Nellie där bak och kastade en slängkyss efter paret.

Eva stod en bit därifrån, och fick gå igenom samma process några minuter senare.
Innan Sven skickade ut henne åt motsatt håll som dottern pussade han Eva på den bara foten och fäste runt ankeln en amulett i form av en medaljong med thailändsk skrift på.”Den ger tur.” sade han och log.”Vi ses imorgon.”

2 kommentarer:

  1. Verkligen en härlig berättelse tycker jag, följer den med entusiasm. Uppskattar att du skriver kommentarer till mig! :)

    SvaraRadera
  2. lika bra idag som igår jätte bra

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

#ÖstergårnMyskje Första skoldagen med utmattningssyndrom igen

Första skoldagen idag. Slängde ut hästar och hundar tidigt och la in 11-maten i timerhagen som nästan snöat igen. Peter skjutsade oss och Ha...