13 maj 2010

Tema Alla goda ting är tre

Det är jag absolut den förste att skriva under på. Med tre underbara lintottar i mitt hus och kärlek i överflöd kan jag bara instämma i dagens tema, men sägs det inte också att om man råkar ut för en olycka slutar det med tre? Och hur är det med tro, hopp och kärlek? Även där är det ju tre element som förhoppningsvis skapar ett bra slut.


Och när man tävlar så är det alltid på TRE man spurtar iväg.

Vadan denna kärlek till siffran tre? Vad säger historien och magikerna om den?

Den Heliga treenigheten, de tre vise männen, mamma pappa barn, klara färdiga gå, ett tu tre, ja listan kan göras lång. Talet är heligt i de flesta kulturer och uppkommer från att man lägger ihop det första ojämna med det första jämna talet. 1+2=3 och har fått extra viktig innebörd i kulturer.

Siffran tre avgör styrkan i vänskapsbanden…för när ni umgås så många fallerar faktumet att du är unik och inte alla människor kan klara av det. Det blir ofta tjafs och någon känner sig utstött.

Kostcirkeln är ännu ett exempel. Kolhydrater, protein och fett. Till och med vår festmat bygger på trean: förrätt, varmrätt och efterrätt.

Jonas Engman, som är etnolog på Stockholms universitet, har forskat kring sagoberättandet.

– Det är någonting som gör den siffran magisk, säger han. Det finns en sorts reto-risk princip. Tre gånger är övertygande, men fyra gånger är tjatigt.

Allt detta har jag funnit på bara några knapptryck på google, och ni kan bara ana vidden av det hela.

5 kommentarer:

  1. Jag brukar också säga att "En gång är ingen gång, medan två gånger är en gång-gång."

    Kul text där tre återkommer ständigt, men så är det ju.

    SvaraRadera
  2. Köp 3 betala för 2. När jag jobbade inom vården så var det alltid tre som följdes åt över till "andra" sidan. Kul och intressant läsning.

    SvaraRadera
  3. Så sant, så sant. Talet tre är återkommande i våra liv.

    SvaraRadera
  4. Bra text! Tack för kommentarerna;-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

#ÖstergårnMyskje Första skoldagen med utmattningssyndrom igen

Första skoldagen idag. Slängde ut hästar och hundar tidigt och la in 11-maten i timerhagen som nästan snöat igen. Peter skjutsade oss och Ha...