15 maj 2010

TEMA Nymodigheter



Jag hann upp till tjugofyra ungefär innan jag för första gången målade svarta kajalstreck runt mina ögon. Trotsigt hade jag struntat i alla mina väninnors råd om att sminka mig efter konstens alla regler och endast målat på lite mascara när jag ville vara extra fin.

Min väninna Maggan var den som tjatade mest och också den som tog min oskuld. Med vana händer drog hon långa tjocka svarta svalliknande streck runt mina ögon och beskådade sedan noga sitt verk innan hon vände mig mot spegeln. ”Nå?” Jag kände knappt igen mig själv och kunde inte riktigt bestämma mig för om det var snyggt eller inte. ”Ja…det är väl bra.” Jag sökte orden för att tala om vad jag tyckte, och pratade lite dröjande med låg röst. ”Alla använder det. Du är ju skitsnygg!” Spegeln i badrummet fick åtskilliga besök innan det var dags att skiljas. Ju mer jag såg mig själv, ju bättre tyckte jag om min nya look.

När jag åkte hem tyckte jag att alla stirrade på mig och min blick sökte sig gång på gång till fönstret där jag kunde se min uppenbarelse.

Några dagar senare var det lördag och dags för utgång. Med darrande händer applicerade jag en svart lång rand precis utanför ögat och fortsatte sedan med att teckna en liten svart figur på min kindknota. Nu kände jag mig precis så häftig som jag ville vara, och hade hittat mig själv.

6 kommentarer:

  1. Jag gillar verkligen att höra din röst :)! Läsningen understryker dig. Fin text dessutom.

    SvaraRadera
  2. Väckte minnen. Jag var betydligt yngre men åh, den där första kajalen. Jag såg ut som Kleopatra, tyckte jag. Tvättbjörn, tyckte grannen. Mamma föreslog något betydligt mindre vackert som har med yrkesval att göra. Suck.
    Fint skrivet med hög igenkänningsfaktor.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

#ÖstergårnMyskje Första skoldagen med utmattningssyndrom igen

Första skoldagen idag. Slängde ut hästar och hundar tidigt och la in 11-maten i timerhagen som nästan snöat igen. Peter skjutsade oss och Ha...