24 juni 2010

Tema att hinna

”I sommarens soliga dagar…” Musiken som strömmade ut genom fönstret avbröts då och då av ett ljudligt knastrande. ”Och nu kommer dagens sommarpratare.” Damen gjorde en kort paus som för att leta i minnet efter namnet, sedan sade hon mitt namn med varm röst. ”Välkommen Daniel Ernback.”


Det kändes mycket underligt att höra sin egen röst och jag märkte att den lät mycket säkrare än jag var var. Orden tycktes så självklara, och när jag pratade om min kommande bok hördes jublande lycka i min röst. ”Boken skrevs för att läka mig själv, men blev så bra att jag ville sprida den.”

Jag funderade på om det verkligen stämde med sanningen. Var det inte tanken på att få vara med i radio och teve som hägrat när jag tagit beslutet? Bli en kändis som syntes på varje tidningsuppslag? Kanske fotomodell för en dag? Kvinnor som låg vid mina fötter?

Telefonen ringde inne i köket och jag masade mig upp från hängmattan för att svara. ”Ja, Daniel här.” Min gamla flickvän kvittrade i andra änden och berättade med andan i halsen att hon var sååååå glad att vi varit ett par, och att hon var min vän. Sedan lade hon viskande till. ”Jag lyssnar på ditt sommarprat. Oh Daniel, är du inte stolt? Nej nu måste jag ringa till Ella och berätta att du är på radio. Todiloo.” Jag lade dröjande på luren och gick ut i trädgården igen. Fåglarna kvittrade och hönsen jag införskaffat hade hittat till min grönsaksodling. Flinande tänkte jag på Pettson och Findus som var en av mina favoritböcker, och för ett kort ögonblick tänkte jag jaga iväg dem, men ändrade mig och lät dem fortsätta med sina bestyr.

Reklampausen var precis slut när jag lade mig igen, och till min stora bestörtning hörde jag mig själv läsa ett kapitel ur boken. Naturligtvis hade jag valt det värsta av dem alla, och skräckslagen låg jag som förstenad i hängmattan och kände mina öron invaderas av ord jag trodde att jag glömt och innanför mina stängda ögon startade en film med bilder jag försökt förtränga.

Tårögd slet jag mig ur låsningen och rusade in i köket med bara fötter och slog på radions avstängningsknapp. Det sista jag hörde var ordet död.

Skulle jag hinna komma över det som hänt innan jag själv dog? Var skrattet i min mun förevigt dött? Tiden jag tillbringade ute i den ensligt belägna stugan gjorde att jag sakta landade och mina vänner som ringde gång på gång vågade aldrig fråga när jag skulle återvända. Minnen ramlade fragmentariskt av mina axlar och begravdes ett efter ett i svart jord. Livet går vidare, men när tar tårarna slut?

5 kommentarer:

  1. Jättebra text! något har hänt nu skriver du lite om sorgligheter, Din text fångade mig

    SvaraRadera
  2. Skitbra! Intressant läsning, spännande. På pricken!

    SvaraRadera
  3. tycker också det var bra. Fin liknelse med Pettson och Findus passade mig som förälder bra.
    Sen tror jag personligen och hoppas väl också att tårarna aldrig tar slut. Man hämtar kraft i dom också.
    Ha en trevlig midsommmar

    SvaraRadera
  4. Bra bildskapning. Reklam i "sommarpratning"? Kommersiell radio?

    SvaraRadera
  5. Men Moslan för sjutton. Det vet du väl att i skrivandets värld bestämmer författaren vad som sker, och sådana där petitesser är ju lätt ändrat. Om några år kanske det finns.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

#ÖstergårnMyskje Första skoldagen med utmattningssyndrom igen

Första skoldagen idag. Slängde ut hästar och hundar tidigt och la in 11-maten i timerhagen som nästan snöat igen. Peter skjutsade oss och Ha...