7 juni 2010

TEMA Förvalta




”Emma klarar inte längre av att sköta varken sig själv eller sin ekonomi. Vem anmäler sig som frivillig?” Tystnaden var total i uterummet och alla tittade på varandra. Ingen av dem ville ha oket att sköta sin släktings ekonomi över sig och hoppades innerligt att någon annan skulle anmäla sig.


Jesper tittade uppfodrande på sin hustru som ju faktiskt var dotterdotter till Emma och den som kände henne bäst. ”Du kan väl göra det? Arbetslös och med all tid i världen till förfogande?” Han rättade till den blågulrandiga slipsen och sträckte på ryggen. ”Någon?” En diskret hostning hördes från Anna-Klara som nyss fyllt tjugo. ”Jag gör det gärna.” Armringarna runt hennes handled skramlade när hon skakade på armen och det knallröda korvade håret rörde sig som en massa. ”Jag känner inte Emma så bra, men vi kan väl känna oss för och kolla om kemin stämmer. Jag heter Anna-Klara förresten och är Teodors dotter. Vi flyttade tillbaks hit för en månad sedan eftersom pappa inte trivdes så bra i utlandet.” Hon ställde sig upp och tittade sig runt. ”Hur pass dålig är Emma egentligen? Har demensen tagit allt, eller…?” Frågan hängde en lång stund i luften och alla skruvade sig av obehag.

De flesta hade knappt sett Emma på kort, och skickade någon rad på ett vykort då och då. Allihop hade sitt egna liv att leva och inte tid för snurriga gamla kärringar som knappt kunde tala rent. Egentligen var det bara dotterdottern och hennes man som visste hur det var ställt. Människorna började med låga röster tala sinsemellan, och såg ut som levande frågetecken.

”Ursäkta…URsäkta…URSÄKTA! Jesper tystade mumlandet i rummet och höjde rösten för att höras. ”Emma har ibland riktigt bra dagar och kan till och med påta i trädgården, men hon är inte tillförlitlig så pass att hon kan sköta sin ekonomi längre. Hon behöver någon som kan hjälpa henne med räkningar och sådant. En gång i månaden minst.” Jesper tittade på sin fru medan han pratade. ”Vi har diskuterat det här en längre tid hemma, men Elisa säger att ansvaret är för tungt och att hon inte har tid.” Han spottade ut det sista ordet spefullt och såg ut som han ville slå något hårt i huvudet på sin fru. ”Jag…hm…jag menar…Vi älskar Emma och hade hoppats klara oss utan er hjälp, men har nu kommit till slutsatsen att det inte längre fungerar. Mitt företag har gett mig en högre tjänst som innebär mycket resande, och Elisa…” Jesper svepte ut med armen och ryckte på axlarna. ”Ja hon orkar inte.”

Elisa klev fram till sin man och gjorde armkrok med honom medan hon klappade honom på axeln. ”Jesper menar att han precis som ni har fullt upp i livet och inte längre har någon lust att lägga alla helger på Emmas väl och ve. Eller hur älskling?” Hon tittade på honom och log. Rösten innehöll massor av sarkasm och leendet nådde inte till de blå ögonen. Greppet runt hans arm hade hårdnat som om hon höll honom fast och de som tittade på paret tyckte sig se massor av kärlek och funderade på om de hört fel.

Jesper lösgjorde sig brutalt från hennes grepp och tittade in mot huset. ”Jag går in ett tag. Fundera under tiden på om ni har några förslag.” Elisa stod en lång stund med armarna hängande och ansiktet röjde stor sorg. Hon visste så innerligt väl vad som hände innanför dörrarna.

Jesper gick raka vägen till barskåpet, hällde upp en vodka, och svepte den sedan njutningsfullt för att snabbt hälla i en till. Med ett hårt uttryck i ansiktet vände han sedan tillbaka till församlingen som nu pratade med höga röster för att överrösta varandra. Speciellt två röster hördes. Det var Amelia som var kusinbarn till Emma och där för att utröna om tanten hade några pengar undanstoppade i madrassen som det alltid talats om. Men hon kunde ju inte bara ställa frågan rätt ut så det gällde att göra sig vän med de andra och därifrån klura ut vem som visste mest. I nuläget verkade faktiskt läget dödfött. Jesper och Elisa var de som hade haft mest kontakt, och också dem som var svårast att lura.

Den andra personen som pratade var Anna-Klara som verkligen ville hjälpa tanten som var en av hennes få kvarvarande nära släktingar som verkade vara vettig. Pengar hade alltid tillhört ett av hennes största intressen och då framförallt andras pengar. Att förvalta dem till att föröka sig var hennes födkrok och flera av dem som mottagit hennes tjänster hade blivit omåttligt rika.

DETTA VAR DEL 1 IMORGON KOMMER NÄSTA DEL

9 kommentarer:

  1. Trovärdig historia att bygga vidare på. Finns underlag till spänning mellan karaktärerna bara i detta lilla avsnitt.

    Hittade inte några egentliga förbättringsförslag.
    Kankse kunde det varit lite tydligare varför Jesoer tjurnade till.

    SvaraRadera
  2. Snyggt, några småsaker bara. "Ingen av dem ville ha oket att sköta sin släktings ekonomi över sig och hoppades innerligt att någon annan skulle anmäla sig." mystiskt syftning, det ser ut som om ingen hoppas innerligt ...
    "Egentligen var det bara dotterdottern och hennes man som var de enda som visste hur det var ställt."
    Du kan inte använda "bara" och "de enda", dubbelnegation.

    Och så vet jag inte om du borde ta i med "omåttligt" rika, känns lite väl kraftfullt för en så ung tjej.

    Släktbekymmer ... Ser fram emot fortsättningen.

    SvaraRadera
  3. Släkten är värst.....;) Knepig situation,läge för konflikt mellan de inblandade.

    SvaraRadera
  4. Tycker det är såå roligt att läsa texterna av alla. Skitbra tycker jag den här är. Bra och verklighetstrogen.
    Håller med Hanna hade nog inte behövts.
    Redan många karaktärer i spel bra.

    Tack för kommentaren idag värmde

    SvaraRadera
  5. Bra, jag väntar med spänning på hur det går. Det blir ännu mer spännande då du läser texten. Då hör man hur tongångarna går.

    SvaraRadera
  6. Bra skrivet, bra gestaltat! Jag tycker du har "tajtat till" dina texter - jag gillar det - detta trots att du hinner skriva så pass mkt på dina skrivpuffar och jag anar att du också gör det rätt snabbt - bra jobbat! (ursäkta att jag inte kommenterar oftare, men jag duckar tyvärr ofta puffar som är aningen längre pga tidsbrist)

    En sak:
    "Hon tittade på honom och log. Rösten innehöll massor av sarkasm och"
    Jag tycker du kan ta bort denna (om du skall göra ngt mer med texten) - du har redan precis gestaltat detta i den tidigare dialogen så bra så att de ovanstående orden inte behövs!

    SvaraRadera
  7. Tack allihop för era kommentarer, och ja...mina texter får inte ta för lång tid. Därför blir det flytande text som när jag läser in den måste ändras.
    Det här är ju så vansinnigt kul!

    SvaraRadera
  8. Du är så härligt duktig, har ett sånt flyt! Denna historien vill jag ha mer av, här finns underlag som Anders skrev :) Karaktärerna är verkliga, jag blir nyfiken, ser det framför mig. Bra!!
    Tack för att du läser mitt, som jag sagt förut - det betyder massor! Och jag rodnar av berömmet - verkligen.

    SvaraRadera
  9. Smart att läsa in det! Då får du ju, som du säger direkt känslan för flytet och vad som kan behövas 'mjukas upp'/ändras. Kanske därför jag upplever en "upptajtning"! Eller så är det bara ngt jag fick för mig, du kanske alltid varit väldigt duktig på att läsa igenom dina texter innan du publicerar dem. Själv så har jag för bråttom ibland och hoppar över detta viktiga steg.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

#ÖstergårnMyskje Första skoldagen med utmattningssyndrom igen

Första skoldagen idag. Slängde ut hästar och hundar tidigt och la in 11-maten i timerhagen som nästan snöat igen. Peter skjutsade oss och Ha...