17 juni 2011

TEMA En frukt

”Jag är mycket ledsen Anitha, men…” Kvinnan i vit rock lägger sin hand på min och ser medlidsam ut. ”Fostret är dött. Jag ser inga hjärtslag och dina blödningar tyder på pågående missfall.” Hon ler svagt. ”Naturen brukar ta hand om sådant här själv, så gå du bara hem och vänta…”
Jag känner tårarna rinna över kinderna och slickar i mig av dem. De är salta och ljumma.  I mitt huvud ekar orden hon sagt och jag försöker sätta ihop en bra svarsmening, men misslyckas gång på gång. Vad säger man när ens liv välts upp och ned?
När hon tar bort handen från min hand brister fördämningen och jag sjunker ihop på golvet, skakar okontrollerat och stammar när jag slutligen tar till orda. ”Det är tredje gången…fattar du…tredje gången...tredje missfallet på två jävla år. Vad är det för fel? Hur kan det bli så här?”
Läkaren sätter sig på huk och stryker mig tröstande över håret. ”Det kan vara vad som helst…lilla du…vilken pärs det måste vara…jag lider så med er. Eventuellt kan det vara något så enkelt som vitaminbrist. Äter du folsyra?” Jag nickar stumt. ”Ser du till att få i dig k-vitamin?”
Jag vänder upp ansiktet mot henne och ser frågande ut. ”Vilken frukt eller grönsak innehåller det?” Efter att ha torkat tårarna känner jag ett nytt hopp spira och ser mig själv leta information på internet medan hennes röst maler på i bakgrunden. ”jag har för mig att passionsfrukt innehåller mycket järn och k-vitamin, men låter det vara osagt om det stämmer. Passionsfrukt är en glömd vitaminkälla tycker jag. Googla så får du se själv.”
Efter att ha tackat för mig och efter mycket tjat fått en tid för skrapning dagen efter går jag med hasande, långsamma steg ut från mottagningen, och vidare över ängarna hem.
Alla barnskrik studsar i mina trumhinnor, och kvinnorna som kommer med barnvagnar verkar ha en aura av harmoni runt sig. Jag är avundsjuk, så avundsjuk.

När jag passerar konsumbutiken stannar jag och backar tillbaka. Fruktdisken är alltid välfylld och visst har jag smakat på passionsfrukt tidigare, men…jag står länge med den vinröd-lila lilla halvrunda frukten i näven, vänder den i handen, och studerar skylten där det står var den kommer ifrån. Skulle en så liten detalj som att äta extra vitaminer göra att fostret bestämde sig för att stanna kvar i min livmoder?

Väl hemma delade jag passionsfrukten i två lika stora delar och hämtade en liten kaffesked för att gröpa ur den med. Första tuggan var sur, men sakta lärde sig smakcellerna i min mun sig att acceptera smaken, och sista tuggan smakade till och med gott.
När jag googlar läser jag det här:

2,5 dl av rå juice från lila passionfrukt innehåller 1771 IE av vitamin-A och 1035 mcg betakaroten.

2,5 dl av rå juice från gul passionsfrukt innehåller 2329 IE av vitamin-A och 1297 mcg betakaroten. Gul passionsfrukt innehåller även alfa karoten som inte finns i den lila passionsfrukten. Bortsätt från C-vitamin, riboflavin, vitamin-B2 och koppar, innehåller den gula passionsfrukten högre närinsvärde än den lila.

Den gula passionsfrukten används mest till juicer, medans den lila säljs oftast färsk.

Passionsfrukten är en näringsrik frukt. Den innehåller kolhydrater, vitamin B, C och K-vitamin. Mineraler som, kalcium, kalium, fosfor, järn, magnesium, natrium, koppar och zink. Den innehåller också höga halter av antioxidanter, pga A och C, Alfa, betakaroten och beta kryptoxantin.

Vad som är bra med A-vitamin är att den hjälper till att stärka synen och huden. Den hjälper också till att stärka kroppens immunförsvaret och benmetabolismen m.m.

Betakaroten även kallad provitamin A, den omvandlas till vitamin-A i levern, det är också en antioxidant som precis som A-vitamin och kan hjälpa till att förebygga vissa cancertyper, hjärtsjukdomar och högt blodtryck.
Precis som A-vitamin främjar betakaroten bentillväxt och tandutveckling, underhåller friskt hår och hud m.m

Kalium är nödvändigt för att njurar och muskelsammandragningar ska fungera bra.

C-vitamin är en antioxidant och är användbar för att hjälpa kroppen förebygga och bekämpa sjukdomar och infektioner. C-vitaminen hjälper också till med reparation av vävnad och kan påskynda sårläkning.

Passionsfrukten innehåller vitamin B2, niacin eller vitamin-B3, vitamin-B6, folat och kolin. Några av fördelarna med dessa B-vitaminer, är att de hjälper till för slemhinnorna i mag-tarmkanalen och även psykisk hälsa och hjärnans funktion. Vitaminerna hjälper också till med att sänka kolesterolen och förbättrar blodcirkulationen.


Några månader senare var jag gravid, och varje dag åt jag minst en passionsfrukt som resulterade i glada sparkningar från min lille son som i trettioandra veckan bestämde sig för att komma ut till oss.

Sedan den dagen ingår passionsfrukten i vår dagliga kost. Och samtliga ungar har fått den.

6 kommentarer:

  1. Bra flyt i berättandet, men saknar var du tagit citatet.

    SvaraRadera
  2. Wow, vilken grej! Undrar om det var passionsfruktens förtjänst. Fantastiskt i vilket fall.

    SvaraRadera
  3. Känslosamt och realistiskt beskrivet.

    SvaraRadera
  4. Du fann en passion i det grymma. <3

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

#ÖstergårnMyskje Första skoldagen med utmattningssyndrom igen

Första skoldagen idag. Slängde ut hästar och hundar tidigt och la in 11-maten i timerhagen som nästan snöat igen. Peter skjutsade oss och Ha...