28 december 2011

Skrivprocess: Skriv i mindre portioner, och flödesskriv ofta

Idag skriver Kim Kimselius på sin blogg att man skall skriva mindre.
Nu är det inte alls meningen att skriva mindre antal timmar, bara skriva mindre delar...små noveller som sedan länkas ihop till en lång bok.

Jag startar ju varje morgon med en skrivpuff , något jag gjort nu i över tre år, och inte kan vara utan. 
Idag till exempel är dagens ord FÖRDUMMA, vilket får mig att se bilder och höra spridda ord i hjärnan.
På något vis har jag övat upp skallen till att tänka i bilder mer än normalt, och orden, ja dem har jag nog alltid haft lurandes i bakhuvudet.

Jag vurmar extra för gamla, nästan bortglömda ord, och hittar ofta scener till mitt bokmanus i sådana.
På sajten Glömda ord plockar jag upp ett och annat, men en röd, tjock ordbok har följt mig länge, och där finns massor. Dagens Glömda ord är AVDAGATAGA, ett ord som jag nog aldrig sett tidigare, så nog ger det idee´r. Massor av sådana.

Blunda och säg ordet för dig själv, lyssna inåt och flödesskriv så hittar du säkert små fragment att använda i ditt manus.

I alla fall fungerar jag så.

PÅ Kim Kimselius sida hittar du förresten massor av skrivtips oavsett du är 8 år eller 98 år.

Efter att jag tänt en brasa, och tagit ut Zenta som var den som väckte mig, kryper jag ihop i en icke kroppsvänlig sittställning och skriver. Sida efter sida utan avbrott för annat än eventuella toabesök, och njuter i fulla drag av min hjärnas kapacitet att behandla händelser jag aldrig själv varit med om, och hoppas att aldrig ens se.
Nattens skrivande resulterade i en stor förändring, och som vanligt blev jag så totalt absorberad av mitt skrivande att jag glömde tiden.
Klockan var närmare tre då datorn klickades av.

Nu hör jag att teven satts på, och barnen kommer upp ett efter ett för att placera sig framför den. Idag är det dagen till ära Tom och Jerry som visas, du vet den där elaka katten och musen som alltid bråkar.

Jag hinner läsa ytterligare ett kapitel ur Desireé Fredlunds underbara bok MY innan jag ramlar in i skapandeprocessen med hull och hår igen. Hela jag längtar efter det här ögonblicket, och just nu när jag drömmar om att gå en skrivarkurs för att genom den få fler redskap i mitt skrivande. Men det kostar...och just nu går varenda öre till uppbyggnaden av huset. Dessutom är jag riktigt, riktigt fattig och arbetslös.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

#ÖstergårnMyskje Första skoldagen med utmattningssyndrom igen

Första skoldagen idag. Slängde ut hästar och hundar tidigt och la in 11-maten i timerhagen som nästan snöat igen. Peter skjutsade oss och Ha...