28 december 2011

TEMA Fördumma

Är teve fördummande. eller är det rent av så att man lär sig saker?
Och datoranvändandet...hur är det med det? Kan det verkligen vara nyttigt att begrava näsan flera gånger om dagen i Facebook, Twitter och alla andra forum som finns? För att inte tala om Youtube? Hur kan det ens vara i närheten av bra att stirra på en skärm där andra gör bort sig, eller jobbar stenhårt på att synas.

Alla vill vi synas, höras och bli omtalade. Dokusåpor rullar dygnet runt på dumburken, och i tidningarna spretar människor ut på alla sätt för att bli fotograferade av journalister. De gör allt som krävs...just då...i morgon eller månaden efter behövs andra verktyg.

Jag är lite antiteve, och hatar reklamen som böljar över mig från alla håll. Öppnar jag en dagstidning väller det in erbjudanden i skallen, och den fordom så mysiga morgonstunden med frukost störs av reklamavbrott på teven som går i rummet bredvid. Barnen äter snabbt för att hinna tillbaka, och ibland...ja då stänger jag ned den i hopp att lugna ned tempot.

En god film däremot älskar jag...utan reklam, och med bra karaktärer och handlingar. Då försvinner jag från världen ett tag och blir den det handlar om, lever hans eller hennes liv.
Att vara behäftad med fantasin jag har kan ibland vara riktigt jobbigt.
Om någon berättar om äckliga saker ser jag det framför mig och mår fysiskt illa. När min kompis berättade om sin knäoperation, och hur han fick se den i tv:n ovanför sjuksängen spydde jag nästan, och var tvungen att avbryta honom.

Allt jag skriver om ser jag ovanför datorn som en film, och faktiskt kan jag både backa och spola den om jag vill. Vid ett riktigt flow får jag orden till mig genom att någon pratar i mitt öra. 
Denna någon undrar jag ofta vem det är. För tillfället kallar jag henne Inspira, som i inspiration, och min karl har förkroppsligat henne som en liten kolibri i gnistrande silver och glitter.
Nu skall jag inmundiga lite god frukost med barnen, läsa lite mer ur Desireé Fredlunds bok MY, och sedan hämta paket på posten, och efter det...hoppas jag hinna skriva lite på manuset.

Ha en god dag.

4 kommentarer:

  1. Jag håller med. Det kan vara svårt att värja sig inför alla möjliga media som pockar på din uppmärksamhet. Och utan att vilja vara snobbig, tror jag, att om man har förmågan att välja "rätt" kan det vara väldigt lärorikt. För min egen del har det blivit en del av livet som jag skulle ha svårt att vara utan. Vilken inspiration, t.ex. med Skrivpuffen, eller hur?

    SvaraRadera
  2. Jag tror man måste sålla vad som är bra och dåligt och gå en gyllene medelväg för att hitta vad som är rätt och ok och se till att inte se så mkt skräp hela tiden. =)

    SvaraRadera
  3. Det tråkiga är väl att det är så mycket skräpprogram numera. Och ja, Ethel skrivpuffen hittade jag ju efter att ha surfat på nätet. Den vill jag INTE vara utan någonsin.
    Och Google är ju världens bästa uppslagsbok.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

#ÖstergårnMyskje Första skoldagen med utmattningssyndrom igen

Första skoldagen idag. Slängde ut hästar och hundar tidigt och la in 11-maten i timerhagen som nästan snöat igen. Peter skjutsade oss och Ha...